Як зберегти стосунки під час карантину

Сучасній людині досить складно перебувати в ізоляції, проте основним випробуванням є перебування 24 години на добу усіх членів сім’ї разом. Ми зараз всі переживаємо період адаптації. І перші 1,5-2 тижні карантину звикаємо до нових умов. Нам треба дати час собі і дітям на це. Вірите ви чи ні, але нашим дітям значно важче, ніж нам.

Щоб краще зрозуміти, що переживають наші діти, розпочнемо із біологічних змін в організмі, які співвідносяться з психологічними чинниками. У тінейджерів відбувається глобальна перебудова організму, окостеніння кісткового апарату відбувається швидше, ніж м’язовий розвиток організму. Розвиваються серцеві м’язи і судини, але невідповідно і нерівномірно. Через це, коли посилюється діяльність залоз внутрішньої секреції, відбувається тимчасовий розлад кровообігу, підвищення артеріального тиску та напруження серцевої діяльності. Це спричиняє дратівливість, сонливість та швидку втомлюваність.

Про психологічні особливості підлітків. Вони підвищено збудливі, їхня поведінка нестійка, імпульсивна, дії часто нестримні, безконтрольні, неадекватні стимулам. Підлітки дратуються, чому ви без стуку заходите у їхню кімнату, вони не хочуть, щоб ви слухали їхні розмови з друзями.Для них важливо мати власний простір, свої секрети і особисте життя. І це є нормою. У цьому віці провідною діяльністю є міжособистісне спілкування. Зазвичай вони не хочуть, щоб дорослі знали про їхні пікантні розмови з друзями, обговорення симпатій, бажань і фантазій. На сьогодні у вас є цілодобовий доступ до дітей і це посилює їхню роздратованість. Немає куди сховатися.

Перше, що нам необхідно зрозуміти й усвідомити для комфортного співіснування, – це неможливість тримати все і всіх під контролем, друге – ми найкращі батьки для своїх дітей, третє -  доведеться навчитися домовлятись із ними.

Потрібно навчитися озвучувати свої прохання так, щоб вони не звучали як наказ або претензія, та навчитися правильно реагувати на часто грубу реакцію дитини. Для цього глибоко вдихніть до кінця, бажано так, щоб піднімався живіт, а не груди (дихання животом). Потім на декілька секунд затримайте видих, повільно видихайте через рот «трубочкою». Охолоньте й продовжуйте діалог.

Також батькам необхідно приділяти зараз час собі. Потурбуватися про власні сили, емоційний комфорт і рівень щастя, адже діти навчаються саме у нас.

Пам`ятайте, кожному члену вашої родини необхідна наявність особистого простору. Налагоджений баланс між спілкуванням і часом для себе допоможе зменшити напругу в багатьох аспектах вашого сумісного 24 годинного перебування разом.

Будьте здорові та щасливі.

Ваш шкільний психолог - Орлова Галина Володимирівна.

Коментарі

Фонд Выпускников