Щоб пам’ятали

У дні 72 річниці оборони Києва ми з однокласниками відвідали відреставрований ДОТ № 179, гарнізон якого мужньо захищав Київ від німецьких загарбників. ДОТ № 179, розташований біля села Віта-Поштова Києво-Святошинського району, належить до Київського укріпрайону та складається з 227 метрів підземних галерей і 12 метрів вертикальних шахт. Під час робіт з реконструкції ДОТу біля одного з входів були знайдені останки бійця, який загинув, захищаючи цей ДОТ. На жаль, його ім'я не вдалося встановити.

Оборона Києва тривала 72 дні з 11 липня по 19 вересня 1941 року й закінчилася оточенням відступаючих радянських військ під Березанню. Київ героїчно бився більше двох місяців бійці і командири укріпрайону стояли до останнього. За даними командування, у боях під Києвом загинуло і потрапило в полон більше 610 тисяч солдатів і офіцерів. Тривала й мужня оборона Києва зіграла важливу роль у зриві німецького плану блискавичної війни і затримала наступ фашистів на Москву. Київ за оборону в 1941 р. отримав звання «Місто-герой».

Під час нашої екскурсії була проведена військово-історична реконструкція оборони ДОТу. Ми побачили бойові будні гарнізону: бійці стріляли з трьохлінійних гвинтівок та ручних кулеметів, медсестра надавала допомогу пораненому солдату, над мапою проходила нарада командирів, зв’язківець телефонував до штабу. Усе було дуже реалістично, ми занурилися в напружену атмосферу тих далеких героїчних днів.

Народна мудрість говорить: «Хто не знає своєї історії, той не має майбутнього ». Пам'ять про героїчні події минулого і подяка всім тим , хто захистив і відвоював нашу свободу більше 70 років тому, назавжди в наших серцях.

Борис Гайдук, 8 клас

Фото отчет

Коментарі

Фонд Выпускников