Питання наші, відповіді Ваші – Григорій Борисович Філіпповський

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - %25D0%2594%25D0%25B0%25D0%25B2%25D0%25B0%25D0%25B9%25D1%2582%25D0%25B5%2B%25D0%25B7%25D0%25BD%25D0%25B0%25D0%25B9%25D0%25BE%25D0%25BC%25D0%25B8%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2581%25D1%258F.png

А чи могли б ви відверто розповісти про себе? Для когось дивно це почути, а хтось із радістю поділиться.

Сподіваємось, що цей проект започаткує нову творчу справу, з якої ліцеїсти черпатимуть сили, енергію, знання, натхнення, світло і тепло для душі.
Про багатогранне життя наших вчителів у рубриці "Знайомтесь!"

Учитель математики, Заслужений учитель України - Григорій Борисович Філіпповський

Назвіть свій улюблений шкільний предмет.

Це була геометрія. Я думаю, що саме вона найкраще розвиває творчі здібності учня. І, як мені здається, зі школи повинен виходити учень, який може винаходити, фантазувати й у цілому творчо мислити, а саме геометрія найкраще культивує це в учнях.

А чи був у вас такий «герой», який спонукав вас вивчати геометрію?

Мені завжди подобалась геометрія як творчість, але, звичайно, спочатку, коли я був молодим учителем, велику роль відіграв прекрасний київський педагог Ісак Аркадійович Кушнір. Ми з колегами відвідували його курси, і це дало сильний поштовх для нас, недосвідчених викладачів. 

Назвіть найважливішу, на вашу думку, якість учня.

Мені здається, має бути два моменти: розум і доброта, оскільки розум, не підкріплений добротою та людськими якостями, може піти в дуже небезпечну зону, ну, і навпаки - доброта без розуму виглядає дуже дивно.

 Чи працювали ви кимось, окрім учителя?

Так, за першою освітою я інженер-суднобудівельник, три роки працював майстром цеха на суднобудівельному заводі в Києві і думаю, що це була дуже гарна школа життя для мене. Тоді зрозумів, що справа не лише в освіті, а все-таки більше в людських якостях. 

А хотіли б ви пізнати ще якусь професію?

Хотілося би бути ще багато ким, наприклад, я заздрю людям, які займаються дайвінгом. Дуже хотілось би попірнати в морських глибинах і подивитися на неймовірний підводний світ. Але, з іншої сторони, коли ти обираєш професію, то маєш служити їй вірою і правдою, і тому, якщо є вільна хвилина, я віддаю її математиці, зокрема геометрії.

Чи намагалися ви розв’язати не розв’язувану задачу?

Так, але в мене нічого не вийшло. Я радію тому, що учні часто краще розв’язують задачі, ніж я, і я можу з ними консультуватися. Я щасливий, що є ті, хто завдячуючи моїй допомозі піднялися на високий рівень.

 Які ваші музичні вподобання?

Ну, сьогодні це класика, а у свій час ми захоплювались Beatles, Led Zeppelin і The Rolling Stones. У Радянському Союзі теж були гарні групи, які зараз вже забуті – «Пісняри» «Веселые ребята», «Поющие гитары» — це теж виконавці часів моєї молодості.

Інтерв'ю брали учні 9-А класу: Безрук Костянтин, Гельман Даніїл.

Коментарі

Фонд Выпускников