День пам’яті жертв Голодомору

"Згадайте нас - бо ми колись жили.
Зроніть сльозу і хай не згасне свічка!
Ми в цій землі житами проросли,
Щоб голоду не знали люди вічно."

Ніна Виноградська

Зараз, у наш час, сидячи на кухні й передивляючись різноманітні кулінарні шоу, важко уявити, відчути та навіть збагнути, що таке Голодомор….

На превеликий жаль, наша аграрна країна пережила у ХХ столітті ті жахливі часи. Часи страшного геноциду....

Голодомор став наслідком терористичної діяльності комуністичного режиму, який штучно створив умови існування, несумісні з життям, тому радянська соціально-економічна політика тих років мала виразні ознаки геноциду.

Примусові хлібозаготівлі, «червоні валки», «червоні толоки», «чорні дошки», натуральні штрафи, «хлібозаготівельні глибинні пункти», «конвеєрний метод», позбавлення житла, присадибної землі, унеможливлення пересування та інші форми терору (розкуркулення, депортації, ув’язнення, розстріли) розкривають далеко неповний перелік репресивних дій зі свідомою мотивацією масового вбивства людей. 

Пройшло багато років з тих жахливих подій, але лише спогади про той час віддають пекучим болем в серці кожного українця… 

Учні та вчителі Русанівського ліцею не забувають про страшні події Голодомору, тому протягом тижня, з 23.11. по 27.11., проходили заходи, які були присвячені вшануванню пам’яті загиблих під час страшного голоду на території України. Ми разом запалювали свічки пам’яті, передивлялись документальну хроніку тих часів та роботи сучасних кінематографістів на цю тему, обговорювали наслідки цих подій, ділились спогадами які чули від родичів…

Важко збагнути, що довелося пережити українському народові в страшні роки Голодомору, але «народ мій є, народ мій завжди буде…»

І. М. Веселка

Коментарі

Фонд Выпускников