Полярник у гостях в РЛ

До учнів 7 і 8 класів на урок географії завітав… полярник!
Привід вельми поважний - 200 річчя відкриття Антарктичного континенту.

Наш гість - геофізик Юрій Сергійович Отруба, п’ятиразовий учасник експедиції в Антарктиду, який 5 років працював у суворих умовах криги й снігу.

Учні дізналися, як британська станція «Фарадей» на о. Галіндез була передана Україні, отримавши назву «Академік Вернадський» на честь видатного українського вченого, першого президента НАН України Володимира Вернадського. Й проте, що з 1996 року, завдячуючи ось таким полярникам, над станцією підняли український прапор.

Відтоді щороку відправляються експедиції з 12-ти учасників: біологи, біофізики, метеорологи, техніки, лікар, кухар. Перезміна команд відбувається у березні, коли в Антарктиді осінь і протоку Дрейка ще не скувала крига.

Цікаво було дізнатись дітям про представників антарктичної фауни: королівських та імператорських пінгвінів, останні з яких є найбільшими серед своїх родичів. Антарктида – це єдине місце на землі, де їх можна зустріти у природних умовах.

Коли ще випаде така нагода – власноруч доторкнутися до шкаралупи яйця пінгвіна та до каміння з самого Південного полюсу?!


Оксана Семенова, мама учня 8-А класу.

Коментарі

Фонд Выпускников